1) Ikan Bawal Hitam (1 ekor)
2) Nenas - didadu kecil (1/2 biji)
3) Lobak Merah - dipotong nipis memanjang (1/2 biji)
4) Lada Benggala Hijau - didadu kecil (1 biji)
5) Cili Merah - dihiris nipis (1 biji)
6) Bawang Besar - dhiris nipis (1 biji)
7) Halia - dihiris nipis (1 inci)
8) Bawang Putih - dicincang halus (2 ulas)
9) Bawang Putih - dihiris nipis (1 ulas)
10) Gula Perang (1/4 cawan)
11) Tepung Jagung (2 sudu besar)
12) Sos Cili (1/4 cawan)
13) Stok Ayam (1/2 biji)
14) Cuka (4 sudu besar)
15) Kicap Cair (2 sudu besar)
16) Bunga Cengkih (2 kuntum)
17) Serbuk Lada Putih (secukup rasa)
18) Garam (secukup rasa)
Directions
Ratakan ikan bersama garam, serbuk lada putih dan tepung jagung.
Goreng ikan hingga garing. Angkat dan ketepikan.
Tumis bawang putih (dicincang), halia, bunga cengkih, dan bawang besar hingga naik bau dan layu.
Masukkan lobak merah, lada benggala, cili merah, stok ayam, gula perang, cuka, sos cili, nenas, garam, dan hirisan bawang putih. Kacau rata hingga sedikit layu.
Masukkan tepung jagung (dicairkan bersama sedikit air) dan kicap cair. Biarkan sos mereneh dan sebati.
Curahkan sos di atas ikan dan hidang.
Ratakan ikan bersama garam, serbuk lada putih dan tepung jagung.
Goreng ikan hingga garing. Angkat dan ketepikan.
Tumis bawang putih (dicincang), halia, bunga cengkih, dan bawang besar hingga naik bau dan layu.
Masukkan lobak merah, lada benggala, cili merah, stok ayam, gula perang, cuka, sos cili, nenas, garam, dan hirisan bawang putih. Kacau rata hingga sedikit layu.
Masukkan tepung jagung (dicairkan bersama sedikit air) dan kicap cair. Biarkan sos mereneh dan sebati.
Curahkan sos di atas ikan dan hidang.
No comments:
Post a Comment