Bahan-bahan:
150 gram isi ikan tenggiri
50 gram tepung ubi
2 biji telur ayam
1 sudu bawang putih goreng
50 gram cendawan telinga, cincang kasar
garam secukup rasa
1 sudu teh gula
serbuk lada sulah secukup rasa
150 gram serbuk roti
100 gram tepung gandum
1 liter minyak masak
Cara Penyediaan :
Kisar isi ikan tenggiri. Masukkan tepung ubi, bawang putih dan 1 biji telur. Gaul hingga rata.
Tambahkan cendawan, garam, gula dan lada sulah. Gaul hingga mesra.
Masukkan adunan ke dalam loyang beralas plastik. Ratakan adunan dan kukus sehingga masak. Angkat, potong 1.5 x 3 cm
Salut potongan nugget dengan tepung gandum, celupkan dalam telur, golekkan diatas serbuk roti.
Panaskan minyak, goreng nugget ikan hingga masak. Angkat dan toskan minyak.
Sajikan dengan sos cili atau sos tomato..
No comments:
Post a Comment